חושבים להקים סטארטאפ? לכו לפסיכולוג! לא, ברצינות, לכו לפסיכולוג

את הוידאו הזה של סטיב ג'ובס ראיתי אולי מאות פעמים ובכל פעם מחדש למדתי ממנה משהו חדש. מההרצאה הזו שאבתי כוחות בלתי נדלים בכל פעם שהתקשיתי לראות מעבר לאופק ול"חבר את הנקודות"', או כמו שסטיב אומר:

" Sometimes life's going to hit you in the head with a brick. Don't lose faith. "

כשאומרים לנו סטארטאפ, כולנו מיד מדמיינים את מארק צוקרברג ו/או את הסדרה "מסודרים". יאכטה, שמפניה, מכונית ספורט ובית בסביון.

האמת היא שהמציאות הזו יותר מתאימה לאולגירך רוסי מאשר ליזם של סטארטאפ.

רוב היזמים שמקימים סטאראטאפ אוכלים כאפות, מתעוררים למציאות של כישלונות אין ספור, למפחי נפש ומתח משפחתי. לא משנה כמה יגידו לכם שלבנות סטארטאפ זה קשה, ושאתם חושבים לעצמכם שאתם מוכנים לזה, אתם לא.

למעשה כדי לבנות סטארטאפ מצליח, אתה צריך להיות באופן מתמיד מחוץ לאזור הנוחות שלך. לפי קלישאת "החיים הם כמו אופניים אם נוח לך סימן שאתה בירידה".


העומס הנפשי הזה היה בעבר הסוד הכי גדול בתעשיה, כי ברור שדמיונות על יאכטה וסיפורי הצלחה של לילה אחד מוכרים יותר עיתונים מאשר זה שניסה, לא הצליח, פשט את הרגל ואז גם משכן את הבית שלו ושוב הפסיד הכול וכו'.

בעבר דיברו מעט מאוד בתעשיה על התופעה, אבל לאחרונה יותר ויותר יזמים מציפים את זה, בסיליקון וואלי "דיכאון המייסדים" הזה קיבל כבר מקום של כבוד בגרף חיי החברה הטיפוסית "the startup graph" וקיבל את הכינוי –  Trough of Sorrow.

Trough of Sorrow הוא המצב הנפשי אליו רוב המייסדים שוקעים דווקא אחרי ההשקה, התקוות והעליה הגדולה בתשומת לב ציבורית לחברה שהושקה, בשפל מקומי שאחרי כיסוי נניח על ידי Techcrunch.
ה"דיכאון" הזה מתואר כחלק מובנה בחיי סטארטאפ ועל המה והאיך להתגבר על זה נכתב לא מעט

אז איך אפשר להתמודד עם זה?

קודם כל כדאי ליזמים להכיר בתופעה ולהתכונן נפשית אליה. הכרת הבעיה היא 87.6% מהדרך לפתרון שלה.

באופן כללי כדאי גם לאמץ ענווה, לזכור שחיי הסטארטאפ נראים כמו רכבת הרים משוגעת, לפעמים אתה למעלה ולפעמים אתה למטה.
כשאתם "למעלה" (השקה/ פרסום בבלוג חשוב/שותפות גדולה/לקוח גדול/סימני מכירה) חשוב לזכור שתמיד אפשר להיות גם "למטה" (פייסבוק השיקה פיצ'ר מתחרה/מתחרה שלך גייס 100 מיליון דולר/הגראפים לא עולים/ אין כסף וכו') וההפך.
ההסתכלות הזו נותנת פרספקטיבה להצלחות אבל גם ל"כשלונות" – אפשר לצאת מהכול, וכמעט תמיד ביכולת שלכם, של השותפים שלכם ושל הצוות, להפוך את המציאות במהירות לטובה יותר.

ברמה האישית אני חושב שמאוד חשוב ליזמים לשמור על סדר יום אישי בריא – לישון מספיק, לאכול טוב, ולעשות ספורט ולהקפיד לפנות  זמן למשפחה.
וברמה הנפשית – להתכונן לכך שאתם בריצת מרתון, אסור לבזבז את כל התחמושת הנפשית על ההתחלה, אתה חייב לשמור תחמושת נפשית לשלבים נוספים שיגיעו.

ברמה הפרקטית של החברה – יש תמיד מוצא לכל דבר ואני ממליץ לקרוא עוד על התופעה כמו גם על שלל עצות ודרכים להתמודדות איתה .

אבל אני רוצה דווקא לגעת גם בנקודה פחות מדוברת.

טיפול פסיכולוגי

נקודה שאולי פחות מדברים עליה במסגרת ההתמודדות עם הלחץ הנפשי של חיי סטארטאפ, היא חשיבות ההליכה לטיפול.

מצופה מיזמים להיות מעין "גיבורי על" חסינים לכל עומס נפשי. בדמיון שלנו אנחנו מדמיינים יזמים קשוחים ונחושים כאלה ש Don't take no for an answer

שהשיר I did it my way מתנגן להם כל הזמן ברקע.

יזמים הם לרוב באופן מובנה טיפוסים ששוחים נגד הזרם, כאלו שרואים דברים אחרת, כאלו שמאמינים ש:

If you want to be exceptional you have to be the exception

ולכן ההליכה לטיפול פסיכולוגי לא נדבקת לנו לדמות היזם – איזה מין יזם חלש אתה אם אתה מרגיש שאתה לא מסוגל להתמודד עם משבר?

העניין הוא שההסתכלות הזו כאילו עצם הפניה לייעוץ או טיפול פסיכולוגי היא ביטוי לחולשה, היא היא עצמה הכשל.

האמת היא בדיוק להפך.

יזם ששם את האגו בצד ומכיר בכך שהוא יכול להיעזר במישהו חיצוני כדי לבחון ולפתור בעיות, הוא בהכרח יזם מוצלח יותר. זה נכון לגבי התמודדות מול אתגרים שהוא נתקל בהם בשיווק, מוצר וניהול, ולא פחות נכון לגבי המצב הנפשי שלו עצמו.

בערב כלכלה על הבר תומר בר זאב המנכ"ל של Iron source המליץ ליזמים :

".. למצוא פסיכולוג וללכת לטיפול פסיכולוגי. ראשית, בשביל עצמכם כי הקמת חברה מבליטה את כל התכונות שלכם – היפות והלא יפות. זה כמו צלחת פטרי – הכול קורה מהר ובעוצמות חזקות. שנית, בשביל העובדים שלכם. קחו יועצי משאבי אנוש, ותשקיעו בזה. אנחנו באיירון סורס עשינו את זה בשלב די מוקדם, ולי אישית זה מאוד תרם, ובמקביל זה תרם לחברה"

למען הסר ספק, אני לא חושב שהליכה לטיפול פסיכולוגי הוא איזשהו תנאי הכרחי ליזם (למרות שאני אישית הלכתי וזה עזר לי מאוד) אבל מה שחשוב לי להציף בפוסט הזה זה את התופעה – אתם יזמים? קשה לכם? אתם מרגישים שקשה לכם בצורה בלתי רגילה, דברים לא הולכים, אתם מרגישים כישלון שחונק אתכם ומשפיע על מצב הרוח שלכם ועל הסובבים אתכם? 

אתם לא לבד! זה בסדר, ככה נראית דרכו של יזם ואתם חולקים מצב נפשי שרבים, טובים ומוצלחים חוו בצורה כזו או אחרת. אתם לא צריכים לפחד מלנסות להתייעץ עם אחרים על הבעיות או לחלוק את העומס הנפשי הזה.

עוד טיפ קטן

טיפ שעוזר לי באופן אישי ואני תמיד ממליץ ליזמים שאני נפגש איתם, הוא להקשיב לפודקאסט Startup מהעונה הראשונה. ההצצה התיעודית לחיי סטארטאפ והידיעה שסטארטאפ נוסף חווה ועובר את מה שאתם עוברים, תקל עליכם באופן משמעותי את צליחת האתגרים בדרך להצלחה.

לענינינו, אני ספציפית ממליץ מאוד להקשיב לפרק הבא Til Debt Do Us Part – S2 Ep8


בו המייסדות של סטארטאפ בעניני שידוכים, חוות משבר נפשי ובוחרות ללכת למעין טיפול זוגי אצל ה"לוחש לסטארטאפים". הפרק הזה נוגע בין השאר בדיכאון המייסדים, בטיפול פסיכולוגי ליזמים וביחסים הדי מאתגרים בין שותפים שעובדים יחד בסיר הלחץ הזה הקרוי סטארטאפ.

יש לכם טיפים או סיפור מרגש על איך צלחתם את האתגרים הקשים שהיו מולכם? – תחלקו איתנו פה בתגובות

אז מה אתם חושבים על זה?
תנו בתגובה: